Jarní závitky (Nem rán)

 

Smažené závitky jsou pokrm, bez kterého se ve Vietnamu neobejde žádná oslava, nebo svátek. Hodí se ať už jako předkrm, tak i jako hlavní chod (podávají se s nudlemi a naší sladkokyselou omáčkou Nuoc Cham)

Rádi bychom na začátek upozornili, že jako u každého jídla, i závitky má každý "ty své" a dělá je trochu jinak. My nejčastěji děláme právě tyto a také pracujeme hlavně se surovinami, které jsou snadno dostupné.

Suroviny na 15 závitků:

300g mletého masa (ideálně vepřové plece, může být ale jakékoliv vepřové, nebo i krůtí)
150g Skleněných nudlí Mien (třetinu balení)
1 balení Přílohových nudlí Bun
1 balení Rýžových papírů na Nem Ran
50g Sušeného Jidášova ucha
100g mungo klíčků
3 lžíce rybí omáčky
1 mrkev
1 Cibule
1 malá kedlubna
2 vejce
2 stroužky českého česneku (nebo 4 čínského)
1 černé pivo (dá se použít i světlé, nebo jen voda)
1/2 svazku koriandru
Špetka soli

Na omáčku Nuoc Cham:

6 lžic rybí omáčky (tip: pokud Vám vadí intenzivní vůně rybí omáčky, doporučujeme zkusit Chin-su rybí omáčku, která je sladší a jemnější, pokud nechcete používat rybí omáčku, můžete dát 2 lžíce himalájské soli)
4 lžíce octa (klasický lihový, nebo rýžový)
4 lžíce cukru (ideálně třtinový, nebo palmový, dá se použít i klasický krystal)
1 stroužek česneku
1 paprička Piri piri (dle chuti)
1/2 hrnku vroucí vody 
1
 
Postup: 
 

2

Nejprve si nastrouháme / nakrájíme na nudličky Kedlubnu a Mrkev. Cibuli a česnek nasekáme na malinké kostičky, koriandr propereme a nakrájíme)

3

Poté namočíme do vroucí vody skleněné nudle a jidášovo ucho. Houby změknou do 8 minut, nudle doporučujeme nechat alespoň 10 minut.

4

Nudle i houby nakrájíme, aby se závitky daly jednoduše zabalit

Jakmile máme všechny ingredience zpracované na drobno (mrkev, kedlubnu, cibuli, česnek, nudle, houby, koriandr), tak zbavíme všechnu zeleninu přebytečné vody, aby nám závitky v oleji nepopraskaly. (doporučujeme "vyždímat", nebo použít papírové utěrky)

5

Pak si připravíme větší mísu a zamícháme se zbytkem surovin (mletým masem, vajíčky, mungo klíčky) a promícháme. Doporučujeme přidávat suroviny postupně a míchat, aby se vše lépe promíchalo.

6

Poté přidáme 2 lžíce rybí omáčky, dosolíme (alespoň 1 lžící soli) a zase promícháme

Když už je směs hotová, už stačí jen závitky zabalit.

7810

Vezmeme si rýžový papír a namočíme ho do piva / vody, aby změkl. Čím teplejší vodu použijeme, tím rychleji papír změkne. Proto začátečníkům doporučujeme začít se studenou vodou / pivem, aby měli dostatek času na zabalení, než papír změkne a začne lepit.
Pivo se dává z toho důvodu, že jsou díky němu závitky křupavější, mají hezčí barvu a chuť piva se samozřejmě ztratí
Namočený papír si položíme např. na prkénko, pracovní desku, nebo čistou utěrku. Poté dáme připravenou směs (1 a půl polévkové lžíce) podélně na papír, zhruba do 1/3 papíru (stejně, jako na obrázku Přehneme první (vnitřní) stranu, aby závitek hezky držel. Poté boční strany, aby se lépe zamotal a už jen *silně* dorolujeme, aby závitky byly pevné a při smažení se neponičily. Vždy je lepší je dělat menší, díky tomu se budou lépe balit Ideální je smažit závitky v pánvi (na půl ponořené, z obou stran), nebo fritéze.

11

 

1215

Závitky je dobré smažit na dvakrát, nejdříve na menší teplotu (160°C) na 5 minut (pokud děláte na pánvi, tak z každé strany), aby se zelenina a maso uvařily. 
tyto "napůl" hotové závitky můžete tedy poté dosmažit, nebo schovat do lednice, kde vám vydrží minimálně 2 dny.

16

Dosmažit závitky musíme alespoň na 190°C, aby byl rýžový papír křupavý a měl zlatavou barvu.

1314

Mezitím si můžeme udělat naší tradiční omáčku Nuoc Cham. Stačí smíchat všechny ingredience: 6 lžic rybí omáčky, 4 lžíce cukru, 4 lžíce octa, chilli papričku a česnek nasekaný na drobno, zalít 1 hrnkem teplé vody a je hotová

IMG_20210110_135611 (1)

Závitky podáváme s rýžovými nudlemi, omáčkou a zeleninou (můžeme použít perilu, salát, klíčky, koriandr...)

Dobrou chuť!