Smažené závitky jsou pokrm, bez kterého se ve Vietnamu neobejde žádná oslava, nebo svátek. Hodí se ať už jako předkrm, tak i jako hlavní chod (podávají se s nudlemi a naší sladkokyselou omáčkou Nuoc Cham)
Rádi bychom na začátek upozornili, že jako u každého jídla, i závitky má každý "ty své" a dělá je trochu jinak. My nejčastěji děláme právě tyto a také pracujeme hlavně se surovinami, které jsou snadno dostupné.
Suroviny na 15 závitků:
300g mletého masa (ideálně vepřové plece, může být ale jakékoliv vepřové, nebo i krůtí)
150g Skleněných nudlí Mien (třetinu balení)
1 balení Přílohových nudlí Bun
1 balení Rýžových papírů na Nem Ran
50g Sušeného Jidášova ucha
100g mungo klíčků
3 lžíce rybí omáčky
1 mrkev
1 Cibule
1 malá kedlubna
2 vejce
2 stroužky českého česneku (nebo 4 čínského)
1 černé pivo (dá se použít i světlé, nebo jen voda)
1/2 svazku koriandru
Špetka soli
Na omáčku Nuoc Cham:

Nejprve si nastrouháme / nakrájíme na nudličky Kedlubnu a Mrkev. Cibuli a česnek nasekáme na malinké kostičky, koriandr propereme a nakrájíme)
Poté namočíme do vroucí vody skleněné nudle a jidášovo ucho. Houby změknou do 8 minut, nudle doporučujeme nechat alespoň 10 minut.
Nudle i houby nakrájíme, aby se závitky daly jednoduše zabalit
Jakmile máme všechny ingredience zpracované na drobno (mrkev, kedlubnu, cibuli, česnek, nudle, houby, koriandr), tak zbavíme všechnu zeleninu přebytečné vody, aby nám závitky v oleji nepopraskaly. (doporučujeme "vyždímat", nebo použít papírové utěrky)
Pak si připravíme větší mísu a zamícháme se zbytkem surovin (mletým masem, vajíčky, mungo klíčky) a promícháme. Doporučujeme přidávat suroviny postupně a míchat, aby se vše lépe promíchalo.
Poté přidáme 2 lžíce rybí omáčky, dosolíme (alespoň 1 lžící soli) a zase promícháme
Když už je směs hotová, už stačí jen závitky zabalit.
Závitky je dobré smažit na dvakrát, nejdříve na menší teplotu (160°C) na 5 minut (pokud děláte na pánvi, tak z každé strany), aby se zelenina a maso uvařily.
tyto "napůl" hotové závitky můžete tedy poté dosmažit, nebo schovat do lednice, kde vám vydrží minimálně 2 dny.
Dosmažit závitky musíme alespoň na 190°C, aby byl rýžový papír křupavý a měl zlatavou barvu.
Mezitím si můžeme udělat naší tradiční omáčku Nuoc Cham. Stačí smíchat všechny ingredience: 6 lžic rybí omáčky, 4 lžíce cukru, 4 lžíce octa, chilli papričku a česnek nasekaný na drobno, zalít 1 hrnkem teplé vody a je hotová
Závitky podáváme s rýžovými nudlemi, omáčkou a zeleninou (můžeme použít perilu, salát, klíčky, koriandr...)
Dobrou chuť!